Στο δρόμο οδηγούνται χιλιάδες ψυχικά ασθενείς

Στο δρόμο οδηγούνται χιλιάδες ψυχικά ασθενείς

Αρ. Πρωτ. 7609/09.04.2012

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ψυχικά ασθενείς, που φιλοξενούνται σε οικοτροφεία, ξενώνες και διαμερίσματα, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης. Οι 150 περίπου δομές, όπου φιλοξενούνται πανελλαδικά, υπολειτουργούν εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα 2.500 ψυχικά πάσχοντες να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Μάλιστα, απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες παραμένουν οι 3.000 εργαζόμενοι στις δομές αυτές, αντιμετωπίζοντας πλέον σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης.

Οι μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και φιλοξενούν ασθενείς, που ήταν έγκλειστοι σε δημόσια ψυχιατρεία. Οι δομές αυτές και το προσωπικό τους, τους βοηθούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Στα οικοτροφεία φιλοξενούνται και βαριές περιπτώσεις, συνεπώς το λουκέτο σε αυτά θα σημάνει την πλήρη εξαθλίωσή τους. Η χρηματοδότηση των μονάδων γινόταν αρχικά από προγράμματα της Ε.Ε. και στη συνέχεια αποκλειστικά από το κράτος. Τα προβλήματα χρηματοδότησης διογκώθηκαν και σήμερα η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 50%, με αποτέλεσμα τα ενοίκια, οι προμηθευτές τροφίμων και το πετρέλαιο να παραμένουν απλήρωτα. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος, προτού οι ψυχικά ασθενείς να βρεθούν στο δρόμο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τις παραπάνω δομές και να μη βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες ψυχικά ασθενείς;